Tips voor het veilig rijden met een aanhanger

Als je de weg op gaat met een aanhanger en je extra kwetsbaar. Voor je persoonlijke veiligheid en voor die van andere is het daarom belangrijk om je goed voor te bereiden. In deze blogpost vertel ik je waar je op moet letten om op een veilige manier aan het verkeer deel te nemen. Op deze manier verklein je de kans op ongelukken. Wel zo belangrijk dus!

Pas je snelheid aan

Zoals ik in de inleiding van dit artikel al aangaf, ben je extra kwetsbaar als je rijdt met een trailer of aanhanger. Het is dus belangrijk dat je je snelheid hierop aanpast. Hoe hard je precies mag rijden is afhankelijk van het gewicht van de trailer of aanhanger. Heeft je trailer of aanhanger een gewicht van onder de 3.500kg? Dan is de maximale toegestane snelheid (op de snelweg) 90 kilometer per uur. Ligt het gewicht boven de 3.500kg? Dan mag je niet harder rijden dan 80 kilometer per uur.

Het belang van goede zichtbaarheid

Doordat je extra kwetsbaar bent is het bovendien belangrijk om te allen tijde goed zichtbaar te zijn. Zorg daarom voor de juiste aanhangerverlichting. Op deze manier kunnen andere deelnemers aan het verkeer je goed zien en verminder je de kans op een ongeluk.

Verdeel het gewicht goed

Zorg ervoor dat je het gewicht van de trailer of aanhanger gelijkmatig verdeeld is. Je doet dit door de zwaarste voorwerpen zoveel mogelijk boven de as van de aanhanger te leggen. Lichtere voorwerpen kun je vervolgens verdelen over de rest van het laadruim. Door het gewicht zo goed mogelijk te verdelen, zorg je voor de best mogelijke wegligging. Zo verminder je je kwetsbaarheid, zul je minder snel gaan slingeren en verklein je de kans op een ongeluk.

Ben je op zoek naar meer tips voor het rijden met een aanhanger of ben je op zoek naar een plek waar je de juiste accessoires (zoals aanhangerverlichting) voor jouw trailer kunt kopen zodat je veilig de weg op kunt? Klik dan hier.

Meer verhalen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *