Een auto leasen of een auto kopen?

Als je een auto hebt kan dat een flinke kostenpost zijn, iedere maand weer. Als je besluit een auto te leasen betaal je een vast bedrag per maand, zodat je zonder verrassingen komt te staan. Na een x aantal maanden breng je de auto weer terug naar de leasemaatschappij. Hoe kan je het beste de afweging maken tussen het leasen van een auto en er één kopen? In dit artikel lees je dat.

Zakelijke en privé auto's leasen

Een auto leasen was vroeger alleen voor de zakelijke automobilisten. Daar is tegenwoordig verandering ingekomen. Voor een bedrijf scheelt het aardig wat centen om auto's van de zaak juist niet in bezit te hebben. Zo bestaat nu ook de mogelijkheid om privé te leasen. Men doet het steeds meer. In 2017 waren er 85.000 contracten voor private lease, wat vier keer zoveel is dan in 2013.

Wat komt er kijken bij private leasen

Private lease betekent dat je een vast bedrag per maand betaalt om auto te rijden. Je hebt de keuze voor een nieuwe auto of een occasion, een tweedehands auto. Wat een van de voordelen van privé leasen is, is dat je niet hoeft te kijken naar autoverzekeringen, het onderhoud of de wegenbelasting. Het enige wat voor de rekening komt is het tanken. Je bent dus niet de eigenaar van de auto en huurt meestal een auto vanaf 12 maanden. Je hebt een eigen risico voor verkeersboetes en ook als je schade rijdt, komt dat voor je eigen rekening. Het maandbedrag bestaat uit allrisk verzekering, reparatie, afschrijving, onderhoud en motorrijtuigenbelasting. Bij private lease zit er geen fiscale bijtelling, dat is alleen voor zakelijk leasen.

Is privé leasen meer voordelig dan een auto kopen?

Omdat leasen makkelijk is geworden vandaag de dag stelt men de vraag of het goedkoper is dan een auto kopen. Er geldt hiervoor dat je als je geld moet lenen om een auto te kopen, dat leasen bijna altijd goedkoper is. Door de rente die je betaalt voor de lening, is het goedkoper om te leasen. Zodra je aardig aan het sparen bent geweest, dan ben je bijna altijd goedkoper uit met een auto kopen. Zo zullen de maandelijkse kosten iets lager liggen.

Voordelen van private auto leasen

Je hebt bij een auto leasen maandelijks een zeer keurig overzicht van de kosten. Daarnaast zijn er minder kopzorgen, omdat je geen rekeningen hebt voor bijvoorbeeld de garage. Ook zal je je niet hoeven te mengen in het verkoopproces als je je auto wilt verkopen. Plus bij een auto leasen is dat je geen spaargeld hoeft te gebruiken, alleen een vast inkomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *